“Wij focussen vooral op samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen”, omschrijft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) het coronabeleid in zijn stad. De N-VA-voorzitter hekelt ook de onduidelijkheid over sommige maatregelen, die volgens hem niet uit te leggen vallen.

De Antwerpse politie treedt dan ook niet op in bepaalde situaties die volgens De Wever zelfs niet kunnen gehandhaafd worden. “Iemand die alleen staat te basketten, dat mag niet, maar fysieke activiteit in de buitenlucht wordt wel aangemoedigd. Men mag ook niet rusten op een bank. Sorry, maar dat ga ik niet handhaven”, zei hij in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. De politie van de havenstad focust daarom op de essentie van de maatregelen. In ieder geval wil De Wever geen “draconische” handhaving in de grootstad met “vele grote gezinnen, ouderen, alleenstaanden en mensen die angst hebben voor hun job.”

Zaterdag besliste de superkern om de GAS-boetes die opgelegd kunnen worden voor het overtreden van de maatregelen over het hele land gelijk te trekken. Een overtreding wordt overal bestraft met een boete van 250 euro. De Wever pleit er echter voor om dat bedrag te kunnen aanpassen aan de ernst van de overtreding. Steden en gemeenten moeten daarvoor terugvallen op de eigen GAS-regelgeving. Voor overtredingen van de coronarichtlijnen zijn ze beperkt tot de federale regelgeving. Ook minderjarigen kunnen geen GAS-boete krijgen op basis van de coronaregels. In dat geval moet vandaag het parket nog optreden.

Terug veilig aan het werk?

De N-VA staat ondanks haar verkiezingsoverwinning vandaag aan de zijkant. In coronatijden is het echter moeilijk oppositie voeren. De Wever benadrukt dan ook dat zijn partij niet te fel wil tegenwerken in deze crisis, hoewel hij “de tegenstrijdige informatie die er soms vanuit de regering wordt gelost” betreurt. “Wij proberen de genomen beslissingen naar goed vermogen uit te voeren”, besluit hij.

Tenslotte onderstreepte de N-VA-voorzitter ook het belang van een goede exitstrategie. “Dat is de grootste opdracht voor bewindvoerders”, zegt hij. “En de economische relance voorbereiden. Als we niet opletten gaat een hele generatie gebukt onder deze crisis. We moeten terug veilig aan het werk via onder meer massale testing, of de gevolgen van de crisis worden erger dan de crisis zelf.”