Hoewel mondmaskers vanaf volgende week verplicht worden in het openbaar vervoer en hoewel ze op tal van andere plaatsen “sterk aangeraden” worden, blijft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) volharden dat ze “een vals gevoel van veiligheid” geven. Dat zei de minister in Terzake

In tal van Europese landen wordt het dragen van een mondmasker al lange tijd verplicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In veel Aziatische landen, waar het dragen van mondmaskers al langer de norm is, werd de besmettingscurve relatief snel afgevlakt. In België werd het dragen van mondmaskers daarentegen lange tijd afgeraden door de overheid. Volgens viroloog Marc Van Ranst was dat “volstrekt zinloos”. Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) noemde mondmaskers “zinloos”.

De Block: “Mondmaskers geven vals gevoel van veiligheid”

Die adviezen hadden allicht meer te maken met het feit dat we geen strategische voorraad mondmaskers hebben in ons land. Want voorwaar, bij het aankondigen van een exitstrategie was te horen dat mondmaskers wel degelijk “een belangrijke rol” zouden gaan spelen. Zo besliste de Nationale Veiligheidsraad om maskers te verplichten in het openbaar vervoer. Op andere plaatsen worden ze “sterk aangeraden”. De overheid beloofde ook om iedereen van een mondmasker te voorzien, maar dat zal niet lukken tegen 4 mei. Burgers worden zelfs aangeraden om zelfs een mondmasker te naaien.

Desondanks blijft De Block volharden in de boosheid. Volgens haar geven de mondmaskers “een vals gevoel van veiligheid”. “Afstand houden en handen wassen is veel belangrijker. Dat hebben we altijd gezegd en dat blijft zo. Een masker gaat het virus niet tegenhouden, maar het is wel een extra barrière. En elke barrière is goed als we de nodige afstand tot anderen niet kunnen houden. Maar maskers geven een vals gevoel van veiligheid”, zegt De Block in Terzake. “Op 5 mei verandert er maar weinig. Het is niet zo dat dan iedereen plots het openbaar vervoer gaat nemen. We zullen genoeg maskers hebben voor iedereen”, zegt de minister.