De federale regering werkt nog steeds aan een juridisch kader voor het invoeren van een corona-app, maar de kans dat die er echt komt, wordt kleiner. Dat heeft minister Philippe De Backer (Open Vld) laten verstaan in een interview met ‘Villa Politica’.

Een corona-app zou via een trackingsysteem besmettingen in kaart kunnen brengen en nagaan of iemand in contact is geweest met iemand die besmet is. Dat de overheid verschillende opties bekijkt om zo’n systeem in te voeren, was al langer bekend. Het lijkt er echter steeds meer op dat de app op de lange baan wordt geschoven na fel protest en zorgen omtrent privacy.

Te weinig gebruikers

Eerder werd al duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor de app bij de deelstaten zou komen te liggen. Vandaag heeft federaal minister Philippe De Backer (Open Vld) bevestigd dat een corona-app nu geen prioriteit krijgt. “Uit onderzoek blijkt dat heel weinig mensen zo’n app zouden gebruiken. In Oostenrijk heeft men er veel reclame voor gemaakt, en maar 3 à 4 procent gebruikt de app”, zei hij in een interview met ‘Villa Politica’. Volgens De Backer is voor een goede werking van een corona-app een gebruik van 60 procent nodig.

Een app kan eventueel wel nuttig zijn, geeft de liberaal toe, maar nu wordt eerst ingezet op contactonderzoek. Dit houdt in dat gezondheidsmedewerkers zelf de contacten van coronapatiënten in kaart gaan brengen. Volgens de minister is dat de normale procedure bij andere infectieziektes.

Lees ook:

“Overheid werkt aan app om besmettingen in kaart te brengen”