China roept vandaag, zaterdag 4 april, uit tot dag van nationale rouw. Om 10 uur lokale tijd werden de doden geëerd. Vandaag wordt ook het Qingmingfestival in China gevierd. Dit is een traditionele Chinese feestdag die jaarlijks op 4 of 5 april valt en waarop miljoenen Chinezen de graven van hun voorouders bezoeken.

“Op zaterdag vindt er een dag van nationale rouw plaats in China voor de slachtoffers die gevallen zijn in de strijd tegen corona. We betuigen ons oprechte medeleven met degenen die hun leven gegeven hebben in de strijd en voor alle slachtoffers van de pandemie. Rust in Vrede!”, zo leest een tweet van de Chinese ambassade in Amerika.

(Lees verder onder de tweet)

Luchtalarmen en getoeter voor dag van nationale rouw

Zoals elk jaar vieren de Chinezen vandaag het Qingmingfestival. Dit is een dag waarop de doden worden herdacht. Ze maken de zerken schoon en leggen bloemen neer. Het is dus niet toevallig vandaag dat de Chinese overheid ook een dag van nationale rouw heeft afgeroepen. Zo wil de Chinese overheid de slachtoffers van het coronavirus herdenken.

Om 10 uur lokale tijd werden ook drie minuten stilte gehouden. Toch was het niet volledig stil, want overal loeiden er luchtalarmen en toeterden de auto’s. Dit moet de traditie van het Qingmingfestival dit jaar een beetje vervangen, want de Chinese overheid roept op weg te blijven van de graven.

Ground Zero

China was “Ground Zero” voor het coronavirus, het begon dan ook allemaal in de Chinese stad Wuhan. Er zijn in China – volgens de Chinese communistische overheid – meer dan 3000 mensen gestorven en bijna 82.000 mensen besmet geraakt. Het zou wel de goede kant aan het uitgaan zijn. Bijna 77.000 mensen zijn al genezen en er zouden – nog volgens de Chinese overheid – nog ongeveer 1600 actieve gevallen zijn.

(Lees verder onder de video)

Amerika en Europa steken China voorbij

China is – volgens de cijfers – niet langer het meest getroffen land ter wereld. Het zwaarst getroffen zijn nu de Verenigde Staten, gevolgd door Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Alle cijfers zijn te vinden op Worldometers.