Het coronavirus heeft de Visegrad-landen (Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Polen) minder zwaar getroffen dan de West-Europese landen. De landen namen dan ook eerder maatregelen dan het Westen. Begin maart gingen de grenzen al dicht en sloten de scholen. Tsjechië en Slowakije hebben het zelfs verplicht om een mondmasker te dragen. Hieronder volgt een overzicht: 

Polen

Op 12 maart gingen de scholen dicht en de grenzen volgden op 15 maart. Tegelijkertijd werden de afstandsregels geïmplementeerd. Inmiddels is het ook verboden voor kinderen om zonder ouders het huis te verlaten. Polen, en mensen met directe Poolse familie mogen nog wel het land in. Hiervoor geldt wel een 14-daagse quarantaine als voorwaarde. Via een controversiële ‘app’ wordt de quarantaine gecontroleerd.

Op het moment zijn 4.532 mensen besmet met corona in Polen. 111 mensen zijn overleden aan het virus. Desondanks gaan de verkiezingen nog wel door in Polen. Voor het eerst in de geschiedenis houdt het land verkiezingen ‘per post’.

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Tsjechië

Op 12 maart ging in Tsjechië de noodtoestand in. In de dagen die volgden gingen ook de scholen en de meeste winkels dicht. De grenzen werden gesloten tussen 13 en 15 maart. In Tsjechië is het ook verplicht gesteld om op straat een gezichtsmasker te dragen. In een rap tempo zijn daardoor allerlei initiatieven gestart op gezichtsmaskers te produceren.

4.828 mensen zijn met corona besmet in Tsjechië. Hierbij zijn 80 mensen aan het virus overleden. Tsjechië heeft ook regionale quarantaines ingevoerd om de spreiding van het virus binnen het land ook te beperken.

Slowakije

Slowakije voerde op 15 maart de noodtoestand in. Grenscontroles startten al twee dagen eerder. Op 16 maart gingen alle winkels dicht met uitzondering van de supermarkten. Net zoals in Tsjechië is het dragen van een gezichtsmasker verplicht op straat. Slowakije zet ook haar leger in om de Zigeunergemeenschap te testen. In deze gemeenschap zijn de hygiënestandaarden lager dan in de rest van het land, aldus premier Igor Matovic.

Het aantal besmettingen ligt op het moment op 534. 2 mensen overleden in Slowakije door het virus. 

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Hongarije

Op 11 maart ging de noodtoestand in. Op 16 maart volgde het sluiten van de grenzen voor niet-Hongaren. Tegelijkertijd gingen alle winkels behalve de supermarkten ook dicht. Hongarije voerde ook een wet door op 30 maart waardoor de premier kan regeren per decreet. Deze wet ontving veel internationale kritiek. Volgens critici is de wet ondemocratisch en tegen de vrijheid van meningsuiting.

Er zijn 744 mensen besmet met het coronavirus in Hongarije. 38 mensen overleden als gevolg van het virus.