Het coronavirus is nu ook officieel vastgesteld in één van de vele overbevolkte Griekse migrantenkampen. Er was al langer vrees dat de epidemie zich daar zou verspreiden, en dat is nu dus ook officieel begonnen. Dat meldt Belga

Sinds de omstreden deal tussen Turkije en de EU worden asielzoekers die van buiten de EU komen altijd eerst overgebracht naar de Griekse eilanden, waar ze wachten op de afhandeling van hun asielprocedure. De migrantenkampen op de Griekse eilanden hebben een capaciteit van zo’n 8.000 migranten, maar er zitten op dit moment ongeveer liefst 50.000 asielzoekers in de kampen. 

Coronavirus uitgebroken

Het spreekt voor zich dat in die overbevolkte migrantenkampen weinig rekening gehouden wordt met de regels en richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Griekenland vreest men dan ook al een tijdje voor de dag dat het virus zou uitbreken in één van de kampen, omdat dat wel eens het vuur aan de lont zou kunnen steken, met mogelijks heel snel tienduizenden extra besmettingen tot gevolg.

Die vrees is nu ook werkelijkheid geworden. Enkele dagen geleden testte een vrouwelijke asielzoekster positief voor het coronavirus nadat ze om te bevallen in het ziekenhuis zat. De andere asielzoekers waarmee de vrouw contact had gehad, 63 mensen, werden ook getest. Uiteindelijk testten 21 asielzoekers positief, zij werden in quarantaine geplaatst.

De komende dagen zal de rest van de asielzoekers uit het kamp een coronatest ondergaan. Het kamp zal ook voor twee weken in quarantaine gaan.