Vrijdag schrijft De Tijd dat dokters, verplegers, apothekers en andere zorgverstrekkers een coronabonus van 1.450 euro krijgen. Daarover zou een akkoord bestaan binnen de regering-Wilmès, maar dat wordt ontkend door minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). Intussen pleit sp.a-voorzitter Conner Rousseau echter ook voor een zogenaamde solidariteitspremie voor de zorg.

Het onderwerp staat ongetwijfeld op de agenda van de ‘superkern’, die morgen samenkomt. Dat is de bijeenkomst van premier Sophie Wilmès (MR), de vicepremiers van de volmachtenregering  en de voorzitters van de partijen die de volmachten leverden. Enkel de N-VA stuurt haar fractieleider Peter De Roover in plaats van haar voorzitter. Met een ‘coronabonus’ zou de federale regering tegemoet willen komen aan de duizenden zorgverstrekkers die deze dagen overuren kloppen om de coronacrisis te beheren.

Verder dan zorg alleen

Volgens De Tijd zou er al een akkoord zijn om dokters, verplegers, apothekers en andere zorgverstrekkers een premie van 1.450 euro te geven. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) sprak dat nieuws echter tegen. In het Radio 1-programma ‘De Ochtend’ zei hij vrijdag “met verbazing” het nieuws te hebben vernomen. “Er is nog niks beslist”, klonk het bij de liberaal. Wel benadrukt De Croo dat ook verder dan de zorg moet gekeken worden, en aan mensen actief in de transport- en voedingssector moet gedacht worden.

Een gelijkaardig geluid is vrijdag bij sp.a-voorzitter Conner Rousseau te horen. Hij pleit in het VRT-programma ‘De Afspraak’ voor een solidariteitspremie voor wie actief is in de zorg. “Maar ik zie het toch iets breder”, aldus Rousseau die ook verwijst naar supermarktpersoneel en transporteurs. “Deze crisis heeft duidelijk gemaakt wie het land doet draaien”, zei hij nog. “Dit is een moment om de koek eerlijker te verdelen.”