De voorbije 24 uur vielen in ons land 185 doden ten gevolge van het coronavirus, opnieuw een record. Er werden ook 420 mensen opgenomen in het ziekenhuis, dat is opnieuw minder dan gisteren. “Het aantal hospitalisaties lijkt te dalen”, aldus viroloog Steven Van Gucht. Maar hij waarschuwt ook om dat in perspectief te plaatsen. 

Het coronavirus maakte in ons land nu al 1.632 dodelijke slachtoffers, waarmee België in verhouding tot het aantal inwoners (141 doden per miljoen inwoners) op de derde plaats staat achter Spanje en Italië. Ook op vlak van vastgestelde besmettingen, 20.814 in totaal en 1.796 per miljoen inwoners, behoren we tot de slechtste leerlingen van de klas. 

Er werden wel opnieuw minder mensen met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, voor de tweede dag op rij een daling. Gisteren ging het om 420 opnames, de dag ervoor waren dat er nog 499. “Het aantal hospitalisaties lijkt te dalen”, zei viroloog Van Gucht. “Dat kan mogelijk ook een weekendeffect zijn, zoals we eerder al zagen. Het is sowieso nog te vroeg om van een echte daling te spreken.” 

Ondanks de kleine dalingen in ziekenhuisopnames blijft ruim de helft van onze ziekenhuiscapaciteit ingenomen. Momenteel liggen er 5.840 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie ruim 1.257 op intensieve zorgen.