De voorbije 24 uur zijn in ons land 132 nieuwe doden en 1.422 nieuwe besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Dat meldde viroloog Steven Van Gucht zonet op de dagelijkse persconferentie. 

In totaal maakte het coronavirus in ons land al 1.143 dodelijke slachtoffers. In verhouding tot het aantal inwoners staat ons land daarmee op de derde plaats wereldwijd, achter Italië en Spanje. 

Er werden 16.770 besmettingen vastgesteld, maar dat aantal is zonder twijfel een grote onderschatting van het werkelijk aantal besmettingen. Veel mensen worden immers niet getest vanwege het gebrek aan testmateriaal, zelfs wanneer een patiënt duidelijke symptomen vertoont. 

Gisteren werden ook opnieuw 578 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, wat het totaal op 5.552 ziekenhuispatiënten brengt. Daarvan liggen 1.205 mensen op intensieve zorgen. Ruim de helft van onze ziekenhuiscapaciteit is daarmee ingenomen. 

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat de cijfers lijken te stabiliseren. “Het aantal nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoog, maar lijkt niet verder door te stijgen. Dat is bemoedigend en een mooi teken. Mogelijk dat we naar een piek in de komende dagen evolueren, maar dat is moeilijk te zeggen. Pas wanneer de cijfers beginnen te dalen, kunnen we spreken van een piek.” 

Het is belangrijk dat iedereen de maatregelen blijft volgen, klinkt het nog, zodat die piek inderdaad snel bereikt wordt.