Communistisch China is kwaad op Nederland omdat onze noorderburen de naam van de diplomatieke vertegenwoordiging in Taiwan veranderden. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en staat niet toe dat landen in zowel Beijing als Taipei ambassades hebben.

De naam van het ‘Nederlandse Handels- en Investeringsbureau’ – de facto de Nederlandse ambassade in Taiwan – werd deze week herdoopt tot het ‘Nederlandse Bureau Taipei’. De Nederlandse vertegenwoordiger in Taipei Guy Wittich noemde de nieuwe naam “een beetje minder, maar een heleboel meer”. In een video zei Wittich dat de naam was veranderd en vereenvoudigd vanwege een uitbreiding en verdieping van activiteiten tussen de twee landen. De bewuste video werd later verwijderd.

(Lees verder onder de tweet.)

Chinese oproep tot boycot na naamsverandering

De communistische regering in Beijing was niet opgezet met de naamsverandering. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en staat niet toe dat landen zowel in Beijing als in Taipei ambassades hebben. De Chinese ambassade in Nederland heeft om een verduidelijking gevraagd. De naamswijziging zou immers raken aan “de kernbelangen van China”.

Volgens de Chinese staatskrant de Global Times roepen Chinese burgers op het internet op om “onmiddellijk te stoppen met het exporteren van medische voorraden naar het land”. Ook zou worden opgeroepen om reisplannen naar Nederland af te zeggen.

Nederland is niet het eerste land dat de naam van de diplomatieke vertegenwoordiging in Taiwan vereenvoudigde. Zo deden Australië, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Japan in de afgelopen acht jaar een gelijkaardige aanpassing.