Het zit er bovenarms op tussen China en Australië, nadat de Australische premier een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het coronavirus voorstelde. De communistische Chinese regering voelt zich geviseerd en reageerde door Australië economisch af te dreigen.

De centrumrechtse Australische premier Scott Morrison had voorgesteld om een onafhankelijk internationaal onderzoek op poten te zetten, om te onderzoeken hoe het coronavirus zich ontwikkelde en verspreidde. “Nu lijkt het me volledig redelijk en verstandig dat de wereld een onafhankelijke evaluatie zou willen hebben van hoe dit alles kon gebeuren, zodat we lessen kunnen trekken en kunnen verhinderen dat het opnieuw gebeurt”, zei Morrison. 

(Lees verder onder de tweet.)

Economische boycot

De Chinese overheid – niet bepaald bekend om haar transparantie – voelde zich de gebeten hond en reageerde door Australië economisch af te dreigen. Zo liet Cheng Jingye, de Chinese ambassadeur in Australië, verstaan dat Chinese consumenten Australische producten en universiteiten zouden kunnen boycotten. China is de grootste handelspartner van Australië.

Na het dreigement belde het hoofd van het Australische Ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel naar de ambassadeur om zijn bezorgdheid te uiten. Daarop gaf de Chinese ambassade een verklaring vrij waarin de inhoud van het gesprek uit de doeken werd gedaan. Dat leidde op zijn beurt weer tot een berisping van het ministerie.

De ambassade reageerde vandaag door te stellen dat de inhoud van het gesprek “duidelijk gelekt werden […] door Australische functionarissen”. “De Chinese ambassade doet niet aan zielige spelletjes, dit is niet onze traditie. Maar als anderen dat wel doen, dan moeten we reageren”, klinkt het.

Ondertussen wordt in de Chinese media hard uitgehaald naar premier Morrison. Volgens de ‘Global Times’ – in handen van de Chinese overheid – vormt Australië het “speerpunt […] van een kwaadwillige campagne om China […] te beschuldigen”. “Het is een beetje zoals kauwgom die vastzit op de zool van China’s schoenen. Soms moet je een steen vinden om het af te wrijven”, schreef de hoofdredacteur van de People’s Daily – eveneens in handen van de Chinese overheid – over Australië.

China biedt weinig openheid

Morrison blijft erbij dat zijn voorstel redelijk is en hij benadrukt dat hij geen enkel land viseert. Ondanks de druk zou Australië blijven ijveren voor een onafhankelijk onderzoek. 

Het coronavirus ontstond eind vorig jaar in China en heeft wereldwijd meer dan drie miljoen mensen besmet. Een van de theorieën is dat het virus uit een Chinees laboratorium gelekt zou zijn. Vast staat in ieder geval dat de Chinese overheid niet van zin is om openheid te bieden. Klokkenluiders, dokters en journalisten werden reeds bij het begin van de uitbraak het zwijgen opgelegd. Binnen China moet al het onderzoek naar de oorsprong van het virus worden goedgekeurd door de overheid.