Als de politieke situatie in Hongarije niet verandert, moet Fidesz – de partij van premier Viktor Orbán – uit de Europese Volkspartij (EVP) gezet worden. Met die boodschap komen een tiental EVP-partijen naar buiten, waaronder ook de CD&V.

In maart vorig jaar werd het lidmaatschap van het conservatieve Fidesz bij de EVP al geschorst. Premier Viktor Orbán wordt verweten dat hij de rechtsstaat met de voeten zou treden en de pers het zwijgen oplegt. Om de coronacrisis aan te pakken stemde het Hongaars parlement – waarin Fidesz een twee derde meerderheid heeft – onlangs een noodwet die Orbán ruimere bevoegdheden geeft. Critici, waaronder Commissievoorzitter Von Der Leyen, menen dat de Hongaarse premier het coronavirus misbruikt om autoritaire bevoegdheden te verwerven.

Europees probleem

De oplopende kritiek op Fidesz en Orbán mondt nu uit in een brief van enkele voorzitters van partijen uit de EVP-alliantie. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens steunt de kritiek. “Wij steunen Donald Tusk om klaarheid te brengen in de situatie in Hongarije, zoals ook de Europese Commissie moet doen”, stelt hij aan Belga. “In deze bijzondere tijden zijn uitzonderlijke maatregelen nodig, maar deze moeten altijd tijdelijk zijn, steeds in ons achterhoofd houdende dat de rechtsstaat moet gevrijwaard worden.”

Volgens Coens is de situatie in Hongarije zelfs een Europees probleem. Hij benadrukt het belang van dialoog met Fidesz, maar is duidelijk over wat er moet gebeuren indien de politiek in Boedapest niet verandert: “Dan zal Fidesz uit de EVP moeten”. “We moeten met de Europese Commissie praten over wat in Hongarije aan het gebeuren is, want we mogen het niet verliezen als Europees land”, aldus Coens nog. “Maar ik wil niet om de vier maanden iets moeten roepen over Orban.” Ook cdH-voorzitter Maxime Prévot onderschrijft de Europese kritiek op Orbán.

Lees meer:

Wat houdt de Hongaarse Noodwet precies in?