Een groep drone-experten in het Verenigd Koninkrijk wil drones inzetten om openbare ruimtes te desinfecteren. Hiermee willen ze het coronavirus bestrijden. Ze moeten hiervoor chemische stoffen in de lucht spuiten, waarvoor de Britse regering de wetgeving zou moeten versoepelen.

De groep wil speciale dronepiloten trainen bij de hulpdiensten, zodat ze publieke ruimtes kunnen desinfecteren. Dit wordt al gedaan in bijvoorbeeld China en India, maar in Europa kan dit niet. Chemische stoffen rondspuiten is namelijk grotendeels verboden.

Volgens hen is het voordeel van de drones dat ze grote gebieden kunnen bestrijken. Niet iedereen is ervan overtuigd dat de drones wel zo efficiënt zijn. Het Department of Health and Social Care (Ministerie van Gezondheid en Sociale Zorg) zegt alvast dat ze geen plannen hebben om grootschalige ontsmettingsacties te voeren. Volgens een woordvoerder is het geen efficiënte besteding van hun middelen om plekken buiten te desinfecteren.

“De drones zouden de mensen weghouden van een saai, vies en gevaarlijk werk”

“We willen ons vooral focussen op maatregelen die worden aangeraden door wetenschappelijke experts en die het beste de NHS, de Britse gezondheidsdienst, beschermen en levens kunnen redden,” aldus een woordvoerder van het Department of Health and Social Care. Momenteel raadt de Engelse Volksgezondheid vooral aan om enkel de gebieden te desinfecteren waar er mogelijke of bevestigde gevallen van het coronavirus zijn geweest.

Jonathan Gill van de Harper Adams University in Shropshire ziet wel de voordelen van drones. Hij bestudeert al 4 jaar hoe drones kunnen worden ingezet op het platteland. Volgens hem zijn de dronepiloten namelijk beter beschermd tegen het virus dan mensen die de straat op moeten of in wagens rijden met spuitapparatuur. “De drones zouden de mensen weghouden van een saai, vies en gevaarlijk werk,” aldus Jonathan Gill.

Hij zegt ook dat er zeker een kans bestaat dat het desinfecteermiddel verder zou verspreiden dan gewild, maar dat is met elke methode zo en wetenschappers hebben berekend hoe je dit zo veel mogelijk kan vermijden. “Iets doen is beter dan niets doen,” zegt hij er nog bij.

China desinfecteerde al 902 km²

De drones van het Chinese bedrijf XAG hebben zo al 902 km² gedesinfecteerd in China. Ze zouden 600.000 m² per dag kunnen ontsmetten, wat gelijk staat aan 100 werkers. DJI, een ander Chinees technologiebedrijf, is ook bezig om drones voor het platteland om te bouwen, zodat ze gebieden kunnen ontsmetten. Volgens een woordvoerder aan de BBC wordt de efficiëntie wel nog getest, maar volgens hun blog zou het bedrijf hier al mee gestopt zijn.