De Britse premier Boris Johnson (Con.) is maandagavond overgebracht naar de afdeling intensieve zorg, nadat zijn symptomen van het coronavirus verslechterden. Het virus werd tien dagen geleden bij hem vastgesteld.

“De premier wordt verzorgd door artsen in het St Thomas’ Hospital, in Londen, na te zijn opgenomen met aanhoudende symptomen van het coronavirus. In de loop van de namiddag is de toestand van de premier verslechterd en op advies van zijn medisch team is hij verhuisd naar de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis”, klinkt het in een verklaring. “De premier krijgt uitstekende zorg, en bedankt alle medewerkers van de Nationale Gezondheidszorg voor hun harde werk en toewijding.”

Boris Johnson naar intensieve zorg

De 55-jarige Boris Johnson (Con.) werd zondagavond “uit voorzorg” in het ziekenhuis opgenomen nadat zijn symptomen van het coronavirus bleven aanhouden. Maandagnamiddag ontving hij zuurstof, alvorens te worden overgeplaatst naar de afdeling intensieve zorgen. Hij ligt wel niet aan een beademingstoestel.

Johnson testte tien dagen geleden positief op het coronavirus en zat sindsdien in zelfisolatie. Hij bleef tot zijn opname in het ziekenhuis vanop afstand leiding geven aan zijn regering. Nu wordt de leiding van de regering overgenomen door de minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab (Con.).

Reacties van oppositie en uit het buitenland

Volgens Raab staat er een “ongelooflijk sterke teamgeest” achter de premier. Keir Starmer, de kersvers verkozen voorzitter van de linkse oppositiepartij Labour, noemt het nieuws “vreselijk triest”. “Alle gedachten van het land zijn bij de premier en zijn familie in deze ongelooflijk moeilijke tijd”, klinkt het.

Ook vanuit het buitenland komen er reacties binnen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) bidden de Amerikanen “allemaal voor zijn herstel”. Hij noemde Johnson “sterk”, “een zeer goede vriend en een vriend van onze natie” en iemand die “niet opgeeft”.