Asielzoekers kunnen opnieuw asiel aanvragen in ons land. De loketten van de Dienst Vreemdelingenzaken aan het Klein Kasteeltje in Brussel waren tijdelijk gesloten vanwege de coronacrisis, maar ze zullen nu dus terug open gaan. Asiel aanvragen kan wel alleen na afspraak. Dat meldt Belga.

Twee weken geleden werd het loket van de Dienst Vreemdelingenzaken gesloten nadat de Nationale Veiligheidsraad maatregelen had opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Aan de loketten staan vaak immers tientallen of zelfs honderden asielzoekers aan te schuiven, wat uiteraard ingaat tegen de richtlijnen van social distancing. 

Asielloketten terug open

Nu zullen de asielloketten dus toch opnieuw open gaan, al zullen er wel voorzorgsmaatregelen genomen worden. Zo zullen asielzoekers door middel van een online formulier een afspraak moeten maken zodat er nooit te veel asielzoekers tegelijk aan de loketten staan. 

“De aangepaste werkwijze is afgetoetst met experts inzake volksgezondheid. Hoewel er door de sluiting van grenzen weinig nieuwe asielzoekers in België toekomen, is het belangrijk om onze internationale verplichtingen na te leven”, aldus bevoegd minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).