Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kwam deze week in woelige wateren terecht. Dinsdag werden plots 241 extra overlijdens uit woonzorgcentra (WZC) gemeld, die nog niet in de statistieken waren opgenomen. Bovendien is de situatie in veel WZC’s schrijnend door een gebrek aan beschermingsmateriaal.

De kritiek aan het adres van de CD&V’er was niet mals. “Geen beschermingsmateriaal, besmet personeel moet bijven werken, geen testing en nu blijkt dat Wouter Beke corona-overlijdens in woonzorgcentra niet meedeelde aan federaal”, schreef sp.a-voorzitter Conner Rousseau in een inmiddels verwijderde tweet. “214 op 4 dagen tijd? Hoeveel overlijdens heeft hij in totaal onder de mat geveegd? Hallucinant!” Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken opende de aanval op Beke en de gebrekkige communicatie van de overheid.

Federale overheid

De CD&V-minister reageerde woensdag op de kritiek. “We zijn elke dag aan het werk om bijkomende maatregelen te nemen”, zei hij op het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. “We zetten alle zeilen bij. We hebben al handgels verdeeld, deze week worden nog eens zes miljoen mondmaskers verdeeld in de woonzorgcentra… We proberen ook meer te testen, maar als de federale overheid ons maar 12.000 tests geeft, kunnen we moeilijk 80.000 residenten testen.”

Het tekort aan tests en mondmaskers is al langer een probleem, maar leek deze week enigszins te stabiliseren. Volgens Beke zullen in 55 WZC’s die met een uitbraak kampen het personeel en de bewoners getest worden. Daarnaast zullen ook steekproeven worden uitgevoerd in 30 andere centra. “Elk centrum heeft daar een verantwoordelijke voor. Die kan hulp vragen aan andere personeelsleden”, verduidelijkt de minister. “Ook artsen in opleiding kunnen worden ingeschakeld en men kan putten uit de medische reserve. Natuurlijk zijn er bezorgdheden op het terrein, maar we helpen waar we kunnen.”