In het asielzoekerscentrum in het West-Vlaamse Sijsele zijn naar verluidt 10 vrouwen zwanger. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen (KW). Opmerkelijk, gezien het feit er iets meer dan 100 asielzoekers in het opvangcentrum verblijven. 

Enkele weken geleden werd beslist dat de oude kazerne in Sijsele opnieuw in gebruik zou worden genomen voor de opvang voor asielzoekers. Dat gebeurde in 2015, tijdens de piek van de asielcrisis, ook al. Het werd in 2016 gesloten, maar moest nu uit noodzaak opnieuw geopend worden. De instroom van asielzoekers is in ons land namelijk bijzonder groot en stijgt, dit in tegenstelling tot andere Europese landen.

10% asielzoekers zwanger

Vanwege de coronacrisis leek de heropening van het asielzoekerscentrum in Sijsele uitgesteld te worden, maar dat was voor Fedasil geen optie. Inmiddels verblijven er 112 asielzoekers in het opvangcentrum, waarvan maar liefst 10 vrouwen zwanger zijn. Dat blijkt uit informatie die de Krant van West-Vlaanderen “uit zeer goede bron” vernomen heeft. 

Het Rode Kruis stelt in een reactie aan de krant dat er inderdaad veel zwangerschappen zijn in het asielzoekerscentrum, maar kan of wil niet zeggen hoeveel er dat precies zijn. “Er zijn inderdaad vrouwen zwanger, maar het zijn er volgens de plaatselijke leiding in het centrum geen tien. Wel meer dan vijf, maar geen tien”, zegt woordvoerster Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen.

“Nu, het is op zich niet zo uitzonderlijk dat vrouwen zwanger zijn tijdens de duur van de afhandeling van een asielprocedure in een asielcentrum. Er zijn immers ook veel mensen in gezinsverband aanwezig in het centrum. Dat zorgt zeker niet voor problemen in de organisatie. Net zoals andere zwangere vrouwen, gaan ook deze vrouwen regelmatig op bezoek bij een gynaecoloog.”