Het geplande asielzoekerscentrum in het West-Vlaamse Sijsele zal maandan dan toch de deuren openen. De stad had gevraagd om die opening uit te stellen vanwege de coronacrisis, maar voor Fedasil is dat geen optie. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Enkele weken geleden werd beslist dat de oude kazerne in Sijsele opnieuw in gebruik zou worden genomen voor de opvang voor asielzoekers. Dat gebeurde in 2015, tijdens de piek van de asielcrisis, ook al. Het werd in 2016 gesloten, maar moest nu uit noodzaak opnieuw geopend worden. De instroom van asielzoekers is in ons land namelijk bijzonder groot en stijgt, dit in tegenstelling tot andere Europese landen.

Uitstel geen optie voor Fedasil

Vanwege de coronacrisis werden echter vraagtekens geplaatst bij de heropening van het asielzoekerscentrum. Zo zou het moeilijk zijn om in het opvangcentrum zich te houden aan de regels met betrekking tot social distancing om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het stadsbestuur van Sijsele had daarom gevraagd om de opening van het centrum uit te stellen.

Maar voor Fedasil, de organisatie die instaat voor de opvang van vluchtelingen in ons land, is dat geen optie. Het asielzoekerscentrum zal dus alsnog gewoon opengaan komende maandag. “We hebben verscheidene argumenten gekregen waardoor we ons neerleggen bij de beslissing”, zegt het stadsbestuur in Het Laatste Nieuws.

Eén van die argumenten zou zijn dat men zich zoveel mogelijk zal aanpassen aan de coronamaatregelen  Zo zullen de asielzoekers verspreid over drie dagen naar het opvangcentrum gebracht worden en zou het gaan om asielzoekers die al een tijdje medisch opgevolgd worden. 

Bij de bevolking zit men niet echt te wachten op de komst van 300 asielzoekers. “Net als in het verleden zal de stad de bezorgdheden van de lokale bevolking ter harte nemen en erover in gesprek gaan met de directie van het centrum”, stelt het stadsbestuur. “De strikte beperkingen en aantallen zijn logische aanpassingen, gezien de inspanningen die op dit moment ook van onze bevolking worden gevraagd.”