Twee Antwerpse woon-zorgcentra trekken aan de alarmbel. Bij gebrek aan tests van de overheid, testen de centra voortaan op eigen initiatief én op eigen kosten hun bewoners en personeel op corona. Dat meldt ATV. De resultaten zijn zorgwekkend.

In één van de Antwerpse woon-zorgcentra bleek dat onder de bewoners 1 op 4 besmet is met het coronavirus. Van het personeel was 21 procent drager van het virus. Omdat sommige besmette personen helemaal geen symptomen vertoonden, eisen de centra dat er eindelijk collectief getest wordt. “We hebben geen nood aan steekproeven. Collectief testen is geen vrijblijvende vraag, maar een dringende eis”, luidt het.

Crisispremie

De WZC’s – die al drie weken in quarantaine zitten – voerden de tests uit op eigen initiatief én op eigen kosten. De overheid kampt al weken met problemen om voldoende medisch materiaal te bevoorraden. Na de malaise met de mondmaskers wil men nu wel de testcapaciteit opvoeren. Het blijft echter moeilijk om kwaliteitsvolle tests en maskers te vinden.

Woon-zorgcentra over het hele land zijn vaak broeihaarden van het coronavirus. In Wingene werden 15 bewoners van dezelfde afdeling getest. Resultaat: 13 besmettingen. Door de kwetsbaarheid van ouderen maakt het coronavirus ook meer dodelijke slachtoffers in WZC’s. Centra kunnen voortaan wel aanspraak maken op een crisispremie van de Vlaamse regering. Die kan oplopen tot 1.000 euro per dag. 

Lees ook:

Overheid keurt ‘sneltest’ voor corona goed