De Brusselse Open Vld-politica Els Ampe werkte zich de afgelopen weken een aantal keer in de schijnwerpers met gedurfde uitspraken op sociale media. Ze spaarde daarbij haar partijgenote Maggie De Block en de rest van de regering niet. Ondanks de felle kritiek aan haar adres neemt ze niets terug van wat ze gezegd heeft, integendeel zelfs.

Het spel zat op de wagen toen Ampe in een filmpje op sociale media de regering opriep om de “lockdowndictatuur” te stoppen. Ze verwees daarbij naar uitspraken van viroloog Marc Van Ranst en een onderzoek van de universiteit van Seattle, dat tegen half mei nog nul doden ten gevolge van het coronavirus voorspelt. “Dan is er geen enkel wetenschappelijk bewijs om jonge en gezonde mensen thuis te houden in juni”, aldus Ampe. Van Ranst nuanceerde het onderzoek wel. Volgens hem zal het virus alsnog door blijven sluimeren.

De kritiek aan het adres van de Brusselse Open Vld-politica was niet mals. “Haar uitspraken zijn dodelijk en ik steun ze niet”, reageerde De Block maandag op Terzake. “Het heeft geen zin dat ik haar daar op aanspreek.” 

Nut van mondmaskers

In een interview met stadsmedium BRUZZ herhaalt Ampe haar kritiek op de regering. Ze neemt geen woord terug van wat ze gezegd heeft, integendeel ze neemt nu ook Van Ranst zelf in het vizier. “Ik was een van de eersten om op te roepen om maatregelen te nemen tegen het coronavirus, begin maart. Marc Van Ranst had het toen nog over een ‘simpele griep’. Dat leek mij pas een dodelijke opmerking”, zegt ze. 

“Het is verdorie dodelijk geweest dat men heeft ontkend dat die mondmaskers nodig waren. En nu opnieuw zal het dodelijk zijn voor de horeca als we geen perspectief bieden voor juni”, besluit Ampe.

Het is niet de eerste keer dat de Brusselse de gemoederen verhit binnen de rangen van de liberalen. In maart haalde ze in een heuse Twitter-rel nog fel uit naar partijgenoot Guy Vanhengel omtrent de uitrol van het 5G-netwerk in Brussel. Ampe is daarnaast ook kandidaat voor het voorzitterschap van de Vlaamse liberalen. Tegen einde mei kent de Open Vld haar nieuwe voorzitter.

Lees meer:

Hommeles tussen Ampe en Vanhengel (Open Vld)