Vorige week zette minister van Justitie van de Verenigde Staten William Barr nog een prijs op het hoofd van de president van Venezuela, Nicolas Maduro.  Barr beticht Maduro van grootschalige corruptie, internationale witwaspraktijken en het leiden van een zeer brutaal regime. Daarnaast houdt hij Venezuela ook verantwoordelijk voor de actieve organisatie van drugstransporten richting VS. Ondertussen zet Uncle Sam extra marineschepen in om dat te stoppen.

Minister van Justitie Barr plaatste vorige week 13,8 miljoen euro op het hoofd van president Maduro en 14 getrouwen. Die premie gaat naar diegenen die de beslissende informatie aandragen voor de arrestatie van Maduro. Daarvoor wijst Barr als directe aanleiding naar de claim dat het communistische regime zou samenwerken met de Colombiaanse Farc. Die terroristische groepering zou een verbond met Maduro gesloten hebben om “de VS met cocaïne te overspoelen.

Vorig jaar wisten de VS 280 ton cocaïne uit Venezuela te onderscheppen. Volgens de minister van Justitie is Maduro zelf de aanstoker van dit “narco-terrorisme. Wellicht wil hij met de 15 miljoen dollar voornamelijk de steun voor Maduro in diens eigen kringen aan het wankelen brengen.

Eerder deze week zou VS-buitenlandminister Pompeo nog een aanbod gedaan hebben. Daarin zou hij aan de extreem-linkse regering voorgesteld hebben om een ‘neutrale’ raad te vormen met Juan Guaidó. Deze zou het land dan moeten besturen tot nieuwe verkiezingen. Weinig verrassend ging de regering in Caracas daar niet op in.

Militaire stappen

Woensdag kondigde president Trump een nieuwe fase met militaire stappen aan. “Vandaag lanceren de Verenigde Staten extra acties voor drugsbestrijding op het westelijk halfrond om het Amerikaanse volk te beschermen tegen de dodelijke plaag van illegale drugs,” aldus Trump.

Daarbij gaf de Amerikaanse president aan dat er actieve steun zou zijn van 22 andere landen. Voor de vertegenwoordiger voor Defensie Mark Esper is het doel “opvoeren van bewaking, verstoring en inbeslagname van drugstransporten. (…) We zetten daarbij torpedojagers, slagschepen, vliegtuigen, helikopters (…) in.”

Hiermee verdubbelt de Amerikaanse regering haar aanwezigheid van strijdkrachten in het gebied. Volgens Zeit Online zou het zelfs de grootste militaire ontplooiing in de regio sinds de Panama crisis in 1989 worden.

(Lees verder onder de video)

Venezuela

In de jaren ’70 kende het land nog hoge groeicijfers. Tot begin jaren ’80 was Venezuela zelfs de rijkste natie van Latijns-Amerika. De welstand was relatief goed verdeeld tussen de verschillende lagen van de bevolking. Na verschillende coups en politieke onrust kwam de macht eind vorige eeuw in handen van de charismatische oud-militair Hugo Chavez.

De links-populistische Chavez stuurde het olierijke land echter richting economische afgrond. Na zijn dood in 2013 werd het socialistisch beleid verdergezet door Nicolas Maduro. Die kreeg daarbij het koosnaampje ‘Mugabe van Latijns-Amerika’ toebedeeld. Internationaal kan hij nog steeds rekenen op de steun van landen als Rusland, China, Turkije, Iran en Zuid-Afrika.