Maandag zijn de Amerikaanse olieprijzen compleet ingestort. De vraag naar olie daalde wereldwijd als gevolg van de coronacrisis. Bijgevolg werd de voorraad groter dan de opslagcapaciteit. De prijs van Amerikaanse ruwe olie ging zelfs voor het eerst in de geschiedenis onder nul. Dit wil zeggen dat olieproducenten kopers moesten betalen om vaten die men niet kon opslaan mee te nemen. Inmiddels is de prijs opnieuw boven $1 geklommen.

In slechts enkele uren tijd kelderde de prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie van $18 naar -$38 – ongezien in de geschiedenis. De wereldwijde vraag naar olie is met zo’n 30 procent gedaald als gevolg van de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande ‘lockdowns’ en reisbeperkingen. De toenemende voorraden ruwe olie dreigden de opslagplaatsen te overweldigen. Bijgevolg moesten olieproducenten kopers betalen om vaten die men niet kon opslaan mee te nemen.

Olieprijs daalde al na prijzenoorlog Rusland en Saoedi-Arabië

Vorige maand ontketende Saoedi-Arabië nog een prijzenoorlog na een geschil met Rusland. Daarbij werd de Saoedische olieproductie fors opgeschroefd. Na bemiddeling van de Verenigde Staten besloten de OPEC en OPEC+ daarop de productie te verlagen met tien miljoen vaten per dag.

Intussen is prijs van de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) opnieuw gestegen tot meer dan $1 per vat. Naar verwachting zal deze stijging zich deze week verderzetten tot boven de $20. Ook de prijs van een vat Brent-Noordzeeolie – de belangrijkste internationale prijsmaatstaf – daalde gisteren en schommelt momenteel rond de $26.