Volgens een geheim verslag van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft communistisch China de ware omvang van de corona-uitbraak in het land verdoezeld. Dat schrijft Bloomberg. Zowel het totale aantal sterfgevallen als het totale aantal besmettingen zou vele malen hoger liggen dan de officiële cijfers. Eerder klonk in het Verenigd Koninkrijk ook al scepsis over de officiële Chinese informatie over de pandemie.

Het vertrouwelijke verslag werd vorige week overhandigd aan het Witte Huis. Volgens enkele anonieme functionarissen werd vastgesteld dat de officiële Chinese informatie over besmettingen en sterfgevallen opzettelijk onvolledig is. Men besluit zelfs dat de Chinese cijfers simpelweg nep zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

Trump: “Chinese cijfers aan de ‘lichte’ kant”

De uitbraak van het virus begon eind 2019 in de stad Wuhan, in de Centraal-Chinese provincie Hubei. Officieel telt het land slechts 82.000 besmettingen en 3.300 sterfgevallen als gevolg van het virus. In de Verenigde Staten zijn er daarentegen officieel al meer dan 189.000 besmettingen en meer dan 4.000 sterfgevallen geteld.

“Hun cijfers lijken een beetje aan de ‘lichte’ kant te zijn, en dan ben ik nog vriendelijk”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence (Rep.) is kritisch voor de Chinese houding. “De realiteit is dat we beter af hadden kunnen zijn als China meer openheid had getoond. Wat nu duidelijk lijkt, is dat lang voordat de wereld in december vernam dat China hiermee te maken had – misschien wel een maand eerder – dat de uitbraak reëel was in China”, aldus Pence.

Groeiende scepsis over Chinese cijfers

De Chinese regering heeft herhaaldelijk haar methodologie voor het tellen van gevallen herzien. Zo werden asymptomatische gevallen lange tijd simpelweg niet meegeteld. Beelden van duizenden urnen in uitvaartcentra in Hubei zaaiden bovendien twijfel over de hoeveelheid sterfgevallen.

Eerder werd gemeld at de Britse regering van premier Boris Johnson (Con.) denkt dat Beijing onjuiste informatie zou verspreiden over de ernst van de corona-uitbraak in China. Wetenschappers zouden Johnson gewaarschuwd hebben dat China mogelijk het aantal bevestigde coronagevallen “met een factor van 15 tot 40” zou hebben geminimaliseerd.