De Amerikaanse overheid verbiedt de uitvoer van mondmaskers naar andere landen. Berlijn loopt daardoor 200.000 bestelde mondmaskers mis. De Amerikaanse producent 3M mag de maskers niet meer uitvoeren. Volgens de Berlijnse minister Andreas Geisel zijn die maskers geconfisqueerd door de Amerikaanse staat.

Defence Production Act

Afgelopen vrijdag zei president Trump dat de “Defence Production Act” opnieuw van kracht ging. Dat is een wet uit 1950, toen de Koreaanse oorlog woedde. De wet reguleert Amerikaanse producten en faciliteiten. “We moeten die voorwerpen onmiddellijk enkel voor binnenlands gebruik inzetten. We moeten ze behouden,” aldus president Donald Trump.

Volgens 3M heeft president Trump gevraagd geen maskers uit te voeren. Zo tweette hij nog:“We hebben 3M hard aangepakt nadat we zagen wat ze met hun maskers deden. Lang leve de Defence Production Act. Wat ze deden was een grote verrassing voor velen in de overheid. Ze zullen er zwaar voor boeten!”

(Lees verder onder de tweet) 

“Moderne piraterij” van Amerika

De Amerikaanse overheid nam 200.000 N95 respiratoren, 130.000 chirurgische maskers en 600.000 handschoenen in beslag. Andreas Geisel, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken van Berlijn, noemde dit “moderne piraterij”. “Zo ga je niet met trans-Atlantische partners om. Zelfs in tijden van wereldwijde crisis horen die methodes uit het Wilde Westen niet.”

Amerika koopt massaal mondmaskers op

Niet alleen Berlijn zegt problemen te hebben. In Frankrijk hebben ook regionale politici moeite om mondmaskers te kopen. Amerikaanse kopers bieden namelijk veel hoger. De voorzitter van de Franse regio Île-de-France, Valérie Pécresse, noemt het een ware schattenjacht. “Ik vond een voorraad beschikbare maskers en Amerikanen hebben die volledig opgekocht. Ik heb het dan niet over de Amerikaanse overheid, maar gewoon Amerikanen.”

Wereldgezondheidsorganisatie heeft bedenkingen over mondmaskers

Eerder deze week adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog dat mondmaskers in principe onvoldoende bescherming bieden om massaal gebruikt te worden. De Amerikaanse Centres for Disease Control and Prevention (CDC) – een organisatie die ziektes opspoort, behandelt en voorkomt – adviseert nu ook aan het volk om niet-medische maskers of stoffen doeken te gebruiken.