Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens is de huidige ‘coronaregering’ Wilmès II geen opstap naar een volwaardige Vivaldi-coalitie met groenen en socialisten. Dat maakte hij duidelijk in het VRT-programma De Zevende Dag. “Er zijn daar wat mij betreft geen enkele afspraken of voorafnames over gemaakt”, aldus Coens.

Eerder deze week legde de regering-Wilmès II de eed af als minderheidskabinet. Ze kreeg ook het vertrouwen van het parlement. Bijzondere volmachten vanuit de oppositie moeten premier Wilmès en co in staat stellen om de coronacrisis aan te pakken. Veel veranderde er echter niet. Zo bleef de casting van de ministers dezelfde.

Onder impuls van sp.a-voorzitter Conner Rousseau was er bijna sprake van een tijdelijke noodregering met de twee grootste partijen: N-VA en PS. Die piste werd uiteindelijk door de Franstaligen afgeschoten, hoewel er volgens Rousseau wel degelijk een akkoord was. De jonge voorzitter beet achteraf fel van zich af en voelde zich “voor schut gezet” door PS-voorzitter Paul Magnette.

Vivaldisering

In de demarche om de restregering toch in het zadel te houden zien sommigen de voorbode van een Vivaldi-coalitie. In dat scenario wordt de huidige ‘coronaregering’ binnen zes maanden aangevuld met groenen en socialisten om tot een meerderheid van Kamerzetels te komen.

CD&V-voorzitter Joachim Coens benadrukt zondag echter dat er van zo’n ‘Vivaldisering’ geen sprake is. “Vivaldi gaat over vier seizoenen en we zijn al het tweede seizoen. We gaan nog naar de zomer en straks zitten we in de herfst“, zegt hij. “Daarover gaat het wat mij betreft niet. Er zijn daar wat mij betreft geen enkele afspraken of voorafnames over gemaakt.”

Lees ook:

Regering-Wilmès is een feit: “Toegewijd aan taak die voor ons ligt”