Gisteren besliste de Nationale Veiligheidsraad om de coronamaatregelen te verlengen tot 19 april. Dat valt samen met het einde van de paasvakantie, maar de kans is klein dat dan de scholen zullen heropenen. Wetenschappers dringen aan op nog eens een verlenging van 2 weken tot 3 mei.

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) hoopt in ieder geval dat de scholen tenminste na 3 mei weer open kunnen. “Laten we hopen dat we schoolpoorten nadien kunnen openen. Ons onderwijs is essentieel voor onze samenleving en economie”, zegt hij zaterdag tegenover VTM Nieuws. Vandaag blijft de richtlijn aan de onderwijskoepels om nog geen nieuwe leerstof aan de leerlingen te onderrichten. Om na te gaan of dat kan worden herbekeken, zit Weyts samen met de onderwijskoepels.

Laptops

“Op korte termijn moeten we het afstandsonderwijs met nieuwe lesinhoud organiseren. We moeten de jongeren blijven prikkelen”, aldus de N-VA-minister. “Op lange termijn moeten we kijken naar het ‘postcoronatijdwerk’: wanneer gaan de scholen terug open? Welke lesinhoud kan je nog brengen en hoe gaan we die bij de jongeren brengen?”

Mede om afstandsonderwijs mogelijk te maken, is het Vlaamse Onderwijs op zoek naar laptops voor minder bedeelde leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Daarvoor rekent Weyts op bedrijven en organisaties. “We hebben sinds woensdag al 7.000 laptops verzameld. Vlaanderen maakt 200.000 euro vrij om ze in orde te brengen, maar ik doe ook een publieke oproep om het project te ondersteunen”, klonk het nog bij hem.

Lees ook:

Corona-update: Druk op ziekenhuizen neemt toe, 43% bedden bezet