De door de Verenigde Staten geleide coalitie verlaat enkele kleinere militaire basissen in Irak. Dat schrijft CNN. Het vertrek volgt op enkele dodelijke raketaanvallen op westerse troepen in het land. De VS benadrukken dat de het vertrek niets te maken heeft met die aanvallen.

“Als gevolg van het succes van de Iraakse veiligheidstroepen in hun strijd tegen ISIS, herpositioneert de coalitie troepen vanuit een paar kleinere bases. Deze basissen blijven onder Iraakse controle en wij zullen ons adviserend partnerschap voor de permanente nederlaag van Daesh vanuit andere Iraakse militaire basissen verderzetten”, luidt het in een mededeling.

Basissen doelwit van raketaanvallen

Hoewel de door de VS geleide coalitie benadrukt dat het vertrek niets te maken heeft met een reeks raketaanvallen, is de timing opvallend. Vorige week kwamen twee Amerikanen en één Brit om het leven na een raketaanval op de basis van Taji. Er vielen ook minstens twaalf gewonden.  

Enkele uren na de aanval werden Iraanse doelen in het oosten van Syrië aangevallen door straaljagers. De Verenigde Staten ontkennen vooralsnog dat zij een vergeldingsaanval hebben uitgevoerd.

Soleimani

In januari liepen de spanningen in de regio hoog op toen de Verenigde Staten, na een reeks raketaanvallen op Amerikaanse doelen en een bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad, de Iraanse generaal Qassem Soleimani doodden. Soleimani speelde een grote rol in het organiseren van de pro-Iraanse sjiitische milities in de regio.

Na de dood van Soleimani stemde het Iraakse parlement een niet-bindende resolutie om de Amerikaanse troepen uit Irak weg te sturen. Tot nu toe gaven de VS echter geen gehoor aan die eis.