De Vlaamse liberalen hebben donderdag beslist om hun voorzittersverkiezing met twee maanden uit te stellen. Dat meldt Belga. Aanleiding van die beslissing is de coronacrisis, hoewel de stemming voornamelijk digitaal verloopt. De jongerenafdeling van de partij reageert verbolgen.

Gwendolyn Rutten blijft dus nog twee maanden langer in het zadel. Normaliter had de Open Vld tegen het einde van maart een nieuwe voorzitter gehad. Die verkiezing werd met argusogen gevolgd in het kader van de regeringsvorming. De liberalen zijn namelijk verdeeld over de te volgen koers van de partij: paars-groen of paars-geel? Door de coronacrisis is het volgens het partijbureau vandaag beter om de verkiezing uit te stellen.

“Er zijn nu misschien wel belangrijkere zaken om aan te pakken dan onze interne verkiezing”, reageert een Open Vld’er tegenover Belga. “Bovendien is er een gezondheidsrisico. De stemming verloopt dan wel grotendeels digitaal, er zijn ook kiezers die nog op locatie gaan stemmen.”

Jong Vld: “Spelregels veranderen terwijl het spel nog bezig is”

Grote pleitbezorgers van het uitstel waren kandidaat-voorzitters Bart Tommelein en Els Ampe. Die laatste reageert dan ook tevreden. “Eindelijk wat gezond verstand”, luidt het. Wereldvreemd om nu verkiezingen te organiseren.” Tegenstander om de interne verkiezingen uit te stellen was een andere kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert

Jong Vld reageert “verbolgen” op het nieuws. Bovendien merkt de jongerenafdeling op dat niet het partijbureau maar de partijraad – die veel meer leden telt – statutair bevoegd is om over het uitstel van de verkiezing te stemmen. “Een aftredend partijbureau kan de spelregels toch niet veranderen terwijl het spel nog bezig is?”, citeert Knack voorzitter Tess Minnens

Lees ook:

Open Vld houdt dan toch voorzittersverkiezingen