De Europese Unie gaat meer doen in de coronacrisis. Dat besluit Angela von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in een toespraak aan het Europees Parlement. Ook bekritiseert Von der Leyen het soeverein optreden van landen. Landen zouden elkaar volgens haar juist moeten helpen. Dit blijkt uit een document van de Europese Commissie.

Grenscontroles

In de toespraak noemt de voorzitter de afgelopen weken ‘deels pijnlijk’. Ze stelt dat Europa een ‘allen-voor-een-mentaliteit’ nodig had. Toch kozen veel Europese landen in de eerste plaats voor zichzelf. Zo sloten landen één voor één de grenzen. Von der Leyen reageert hierop: “Een grenzeloze crisis kan niet opgelost worden door grenzen op te trekken tussen ons.” Ook stelt ze dat het opwerpen van grenzen ‘de Europese Geest’ tegenspreekt.

Von der Leyen bekritiseerde al eerder lidstaten voor het sluiten van de grenzen. Volgens haar zouden mensen hun bestemming niet kunnen bereiken. Ook benoemde ze de negatieve economische gevolgen van grenscontroles. Desondanks sloegen de meeste Schengenlanden het advies van Von der Leyen in de wind. Inmiddels lijkt ze de grenscontroles te hebben geaccepteerd. Ze roept op tot verkorte grenscontroles voor medisch vervoer.

(Lees verder onder de tweet)

Rol van de EU

In de toespraak komt ook naar voren wat de EU gaat doen. Zo komt er een Europees investeringsinitiatief van 37 miljard euro. Met dit fonds probeert de EU bedrijven te redden en lonen door te betalen. Het doel is om Europeanen te laten zien dat ze meer dan ooit met elkaar verbonden zijn. “Laat ons het juiste doen – met één groot hart, in plaats van 27 kleine hartjes,” aldus Von der Leyen.

Een van de grootste tegenstanders van de rol van de EU is de Franse politica Marine Le Pen. Zij meent dat de EU ideologie boven veiligheid heeft gesteld. Volgens Le Pen worden bij iedere epidemie grenzen gesteld. Ze stelt: “Vrijheid van personenverkeer is een religie. Zelfs de dood overtuigt leiders niet dat het uiterst noodzakelijk is om, voor een bepaalde periode, de grenzen te sluiten […].” Ook stelt Le Pen dat de EU ‘niks zal leren’ van de crisis.