De Portugese VN-Secretaris Antonio Guterres roept op tot een wereldwijd staakt-het-vuren. Dit doet hij in een video-oproep. Hierin noemt hij het coronavirus ‘een gemeenschappelijke vijand’. Desondanks nemen de spanningen tussen landen geen pauze. Het coronavirus is zelfs een nieuwe reden tot conflict.

Op het moment zijn 395.532 mensen wereldwijd besmet met het coronavirus. Hiervan zijn 17.229 mensen gestorven. Vooral westerse landen zijn op het moment slachtoffer van het virus. Toch is het maar een kwestie van tijd voordat het virus de derde wereld raakt. Vooral in landen die te kampen hebben met oorlog zal het virus hard toeslaan.

Staakt-het-vuren

“Laten we niet vergeten dat in oorlogslanden de gezondheidszorg is ingestort,” aldus Guterres. Hiermee zouden deze landen een gevaar voor de wereldwijde strijd tegen het coronavirus zijn. Door een staakt-het-vuren kunnen er kordons worden geopend om het virus te beteugelen. Ook poogt Guterres twee miljard vrij te maken om de meest verscheurde landen te helpen.

(Artikel gaat verder onder de video)

Corona reden tot spanningen?

Ondanks de oproep van Guterres gaan militaire operaties gewoon verder. Zo hielden de VS en de VAE 23 maart nog een militaire oefening. Ook liet India weten dat China haar maritieme activiteiten aan het intensiveren is. Voor rebellengroepen kan het coronavirus zelfs voordelig zijn. “Het is een duidelijk godsgeschenk,” aldus IR-specialist Bertrand Badie. Doordat staten hun leger voor humanitaire zaken moeten inzetten, worden staten een makkelijker doelwit voor rebellen.

Het coronavirus heeft in het geval van de VS en China zelfs geleid tot nieuwe spanningen. De afgelopen twee weken gingen de beschuldigingen over en weer. Zo meende China dat het Amerikaanse leger het virus had ‘gebracht’ naar China. Hierop reageerde Amerika met een andere beschuldiging. Volgens Trump zou China het virus hebben ‘verzwegen’. Daarnaast noemt Trump het virus met klem het ‘Chinese virus’. 

(Artikel gaat verder onder de video)

Defensie niet alleen voor oorlog

Hoewel de VN-Secretaris oproept tot minder geweld, betekent dit niet een kleinere rol voor het leger. Juist nu wereldwijd de medische capaciteit overbelast raakt, roept men naar Defensie. Hiermee komt een pijnlijke waarheid bloot te liggen voor veel NAVO-landen: Defensie is niet alleen voor oorlog.