Deze middag heeft het Vlaams Belang actie gevoerd aan de Turkse ambassade in België. Met de boodschap “Stop Turkse Chantage” hoopt de partij dat de Belgische regering actie onderneemt, na de Turkse inval in Syrië en de Turkse beslissing om tienduizenden migranten naar de Europese buitengrenzen te sturen. Zo wil de partij dat de Belgische regering de Turkse ambassadeur op het matje roept en sancties oplegt aan Ankara. Ook stelt de partij het NAVO-lidmaatschap van Turkije in vraag.

De afgelopen dagen stuurde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) tienduizenden migranten naar de Europese buitengrenzen om druk te zetten op de EU-landen, om steun te krijgen voor de Turkse inval van de Syrische provincie Idlib. Aan de grens tussen Griekenland en Turkije braken de afgelopen dagen herhaaldelijk rellen uit tussen de Griekse ordediensten en migranten die probeerden de Grens over te steken.

Vlaams Belang: “Erdogan moet ook gestraft worden voor deze verraderlijke misdaden”

Vlaams Belang vindt dat de Griekse ordediensten “de dupe [zijn] van machiavellistische politiek van Erdogan”. Hetzelfde geldt volgens de partij voor “de massa’s migranten die door de Turkse staat zelfs worden vervoerd naar onze buitengrenzen, wijsgemaakt door Turkse propaganda dat ze kunnen doortrekken naar West-Europa”.

“In ruil voor miljarden euro’s afkoopgeld zou Erdogan onze grenzen gaan beveiligen tegen illegale migratie”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Ons geld heeft Turkije wel aanvaard, maar nu gebruikt Erdogan het tegen ons om zijn agressief beleid in Syrië te ondersteunen. Het is tijd om Turkije haar hefbomen die het heeft over ons af te pakken en zelf onze grenzen te beveiligen. Erdogan moet ook gestraft worden voor deze verraderlijke misdaden.”

Reeks eisen

Tijdens haar actie stelde de partij een reeks eisen. Het Vlaams Belang eist dat de Turkse ambassadeur omwille van het “deloyaal chantagebeleid” op het matje geroepen wordt door de minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR). De partij vindt dat ons land de diplomatieke betrekkingen hierop evalueert. De partij wil verder  dat alle steungelden aan Turkije afgesneden worden, dat het Turkse NAVO-lidmaatschap, het lidmaatschap van de douane-unie met de EU en de toetredingsonderhandelingen met de EU worden stopgezet.

Voorts eist de partij dat de EU economische sancties oplegt aan Turkije en Griekenland en Bulgarije helpt – financieel, materieel of zelfs militair – met het bewaken van hun grenzen. Tot slot wil het Vlaams Belang dat ook België de eigen grenzen bewaakt als de migratiecrisis verder escaleert.