“Er komt niet echt hulp van de EU,” aldus de Hongaarse premier Viktor Orbán. De premier deed deze uitspraak in een radio-interview op 27 maart. De premier bekritiseert de rol die de EU speelt in de coronacrisis. De hulp aan Hongarije komt vooral of alleen van buiten de EU.

Hongarije telt op het moment 300 besmettingen van het coronavirus. Tien mensen overleden door het virus. Hiermee is Hongarije in vergelijking met West-Europa weinig aangetast door het virus. Dit is deels te danken door de vroege en strenge maatregelen die het land trof. Op 16 maart 2020 kondigde Orbán aan dat de grenzen sluiten. Ook werden alle publieke evenementen afgelast.

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Kritiek op de EU

“We hebben hulp ontvangen van de Chinezen…,” zo stelt Orbán. Ook zegt hij hulp te hebben gekregen van de Turkse Raad. Zowel Turkije als Oezbekistan stuurden hulp naar Hongarije. Zo ontving Hongarije 150.000 maskers van Oezbekistan. Hongarije is waarnemend lid van de Raad vanwege de verwantschap tussen de Hongaarse- en de Turkse taal.

Premier Orbán bekritiseert de rol van de EU in de coronacrisis. Zo stelt hij: “Het is goed dat we alle zwakheden van de Europese Unie kennen.” Eerder bekritiseerde Orbán de secretaris-generaal van de Europese Raad. Orbán zei onder andere: “Als jullie ons niet kunnen helpen, kunnen jullie ons dan op zijn minst niet in de weg staan?” De Hongaarse premier liet overigens wel weten voor ‘een sterke EU’ te zijn. Hij betreurt alleen het falen van de EU in crisistijd.

Hongaarse Noodwet

Het radio-interview diende onder andere om de ‘noodwet’ te verhelderen. Afgelopen week doken in verschillende media alarmberichten op over de ‘Hongaarse Noodwet’. Zo schreef The Guardian: “…de noodwet zou premier Viktor Orbán verregaande bevoegdheden geven om per decreet te heersen, zonder duidelijke einddatum.” Eveneens zou foutieve berichtgeving over het virus kunnen leiden tot een gevangenisstraf.

(Lees verder onder de tweet)

Hongarije is niet het enige Europese land dat noodmaatregelen neemt. Veel Europese landen voerden de afgelopen weken de noodtoestand in. Een gevolg is onder andere dat verkiezingen worden uitgesteld. Tevens komt er meer macht bij de staatshoofden.