“Als Europa Italië blijft negeren, is de plaats van Italië in de EU in gevaar,” zo sprak Italiaans premier Conte een week geleden. Inmiddels is het anti EU-sentiment alleen maar toegenomen in het land. Italië ontving de afgelopen weken vooral hulp van buiten de EU. Ondertussen deelde diezelfde EU wel een boete uit aan het land. Een Italiaanse ex-burgemeester waarschuwt: “Italië zal waarschijnlijk de EU verlaten na de epidemie.”

Het totale aantal besmettingen in Italië komt in de buurt van de 100.000. Uitzicht op vermindering is er nog niet. Er wordt zelfs gevreesd voor een ‘tweede uitbraak’ in het zuiden van het land. De ziekenhuizen kunnen het grote aantal patiënten niet aan.

(Lees verder onder de video)

Weinig hulp van de EU

In het begin van de crisis stelden de lidstaten zich behoudend op. Zo vroeg Italië om hulp via het Europese Crisis Centrum. De andere lidstaten zwegen ondertussen. Duitsland en Frankrijk hielden zelfs de export van mondmaskers tegen. Italië kreeg wel kritiek op het sluiten van de grenzen. Inmiddels is de samenwerking tussen de lidstaten verbeterd. Onder andere Duitsland neemt coronapatiënten over van Italië.

De eerst hulp kwam vanuit onverwachte hoek: Rusland, Cuba en China stuurden hulp naar Italië. Ondertussen ontving Italië een boete van het Europese Hof. Italië zou immers op een ‘illegale manier’ haar hotelsector hebben gefinancierd. De boete bedraagt 7,5 miljoen euro. Veel Italianen reageerden woedend op de boete. Volgens de Italianen is financiering noodzakelijk, nu de hotelsector op apegapen ligt.

(Lees verder onder de tweet)

“Wij Italianen voelen ons niet Europees”

Het anti EU-sentiment is drastisch gestegen de afgelopen weken. Zo tweette Italiaanse politicus Salvini: “Eerst verslaan we het virus, dan denken we terug aan de EU. Indien nodig nemen we afscheid, zonder te bedanken.” Ook ex-burgemeester van Teramo Maurizio Brucchi uit zijn kritiek. Hij geeft te weten dat Italië niet als gelijke wordt gezien in de Unie. Daarnaast denkt hij dat Italië waarschijnlijk de EU zal verlaten. “Wij Italianen voelen ons niet Europees op het moment,” aldus Brucchi.