Voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt (Open Vld) wil een ‘no-fly zone’ boven de Syrische jihadistenbroeihaard Idlib. Dat zou de facto neerkomen op militaire steun aan de jihadisten en de Turkse invasie in het gebied.

De afgelopen week heeft Turkije het conflict in Syrië geëscaleerd, nadat tientallen Turkse militairen omkwamen bij Russische en Syrische luchtaanvallen. De Turkse militairen vechten in Idlib aan de zijde van jihadistische groeperingen zoals Ha’yat Tahrir al-Sham – de Syrische tak van al-Qaeda. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) wil naar eigen zeggen een controlezone in het gebied om miljoenen Syrische vluchtelingen te hervestigen.

Verhofstadt: “No-fly zone tegen Assad”

“We hebben dringend behoefte aan een no-fly zone boven Idlib nu Bashar al-Assad zijn oorlogsmisdaden voortzet door scholen en ziekenhuizen te bombarderen. Niets doen is geen optie meer en zal de vluchtelingencrisis alleen maar verergeren”, tweette voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt (Open Vld).

In zijn tweet verwijst Verhofstadt naar een uitspraak van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) uit 2016. Toen stelde Merkel een ‘no-fly zone’ voor in bepaalde delen van Syrië, maar niet in de jihadistenbroeihaard Idlib waar Verhofstadt naar verwijst.

“In de huidige situatie zou het nuttig zijn, als er zo’n gebied zou kunnen zijn, waar geen van de partijen luchtaanvallen mag lanceren, dat wil zeggen, een soort no-fly zone”, zei Merkel toen. Ze had het ook expliciet over een onderhandelde oplossing: “Als het mogelijk is voor de anti-Assad coalitie en de Assad-supporters om tot een akkoord te komen, zou dat nuttig zijn.”