De Britse premier Boris Johnson (Con.) heeft gisterenavond een reeks strengere coronamaatregelen aangekondigd. Zij zullen zeker drie weken van kracht zijn. In feite komen de Britse beperkingen in grote lijnen overeen met de maatregelen die in België werden getroffen.

Zo mogen de Britten hun huis maar één keer per dag verlaten om te sporten of een frisse neus te halen, om van en naar het werk te reizen wanneer telewerken onmogelijk is, om voor ‘essentiële zaken’ naar de winkel te gaan en om te voldoen aan medische of zorgbehoeften. Bijeenkomsten in het openbaar van meer dan twee personen die niet samenwonen worden verboden. Ook geldt de regel dat men twee meter afstand moet houden van mensen met wie men niet samenwoont. Mensen die zich niet aan de regels houden kunnen beboet worden door de Britse politie.

Winkels die ‘niet-essentiële’ goederen en diensten aanbieden, zoals elektronica- en kledingwinkels, moeten sluiten. Ook bibliotheken, speeltuinen en gebedshuizen gaan dicht. Alle sociale evenementen, met inbegrip van bruiloften en doopfeesten, moeten worden stopgezet. Enkel voor begrafenissen geldt een uitzondering. Eerder moesten alle cafés en restaurants in het Verenigd Koninkrijk al dicht.

“Je moet thuis blijven”

“Het coronavirus is de grootste bedreiging waar dit land in de laatste decennia mee te maken heeft en dit land staat er niet alleen voor. Overal ter wereld zien we de verwoestende gevolgen van deze onzichtbare moordenaar”, zei de Britse premier Boris Johnson (Con.) maandag tijdens een televisietoespraak.

Johnson wijst erop dat de maatregelen tot doel hebben te voorkomen dat de Britse gezondheidszorg (NHS) verzadigd geraakt. “Vanaf vanavond moet ik het Britse volk een heel eenvoudige instructie geven – je moet thuis blijven”, klinkt het. “Je mag niet met je vrienden afspreken. Als je vrienden je vragen om af te spreken, moet je ‘NEE’ zeggen”