De afgelopen 24 uur werden in ons land 197 nieuwe coronabesmettingen geteld, wat het totaal op bijna 900 brengt. Volgens voorspellingen zouden dat er ongeveer 4.500 zijn binnen de 10 dagen. Dat meldt Het Laatste Nieuws

Gisteren rapporteerde FOD volksgezondheid een totaal van 689 besmettingen en vandaag gaat het al om 886 positieve tests. Die cijfers liggen opvallend dicht bij de voorspellingen van biostatisticus en VUB-professor Kurt Barbé: hij voorspelde 697 en 895 besmettingen. “Het spijt me te moeten melden dat het model griezelig accuraat blijkt en blijft”, aldus de professor in Het Laatste Nieuws.

Piek in mei

Volgens het model van professor Barbé zou het aantal besmettingen blijven stijgen tot in mei, wanneer de piek bereikt zou zijn en het aantal besmettingen zal beginnen afnemen. Maar eerst zal dat aantal nog fors stijgen. Het model voorspelt dat er in ons land binnen 10 dagen ongeveer 4.500 mensen besmet zullen zijn met corona.

De professor waarschuwt dan ook dat ons land dezelfde richting opgaat als Italië. “Ik wilde een statistische toets maken die laat zien dat het bij ons significant minder erg is. Ik wou empirisch bewijs leveren dat het beter gaat in België. Dat blijkt niet zo te zijn. De exponentiële groei houdt hetzelfde ritme aan als in Italië.”

Tekorten in ziekenhuizen

Of onze ziekenhuizen het snel groeiend aantal besmettingen aankunnen, is niet duidelijk. In verschillende ziekenhuizen trok men al aan de alarmbel over het tekort aan capaciteit en medische apparatuur. Zo is de voorraad mondmaskers en desinfecterende handgel in de meeste ziekenhuizen inmiddels opgebruikt, en wacht men op steun en informatie van de overheid.