De Nederlandse rechter oordeelt dat het tv-programma ‘Buitenhof’ haar woorden niet hoeft te rectificeren. De Nederlandse rechts-conservatieve politicus Thierry Baudet spande een rechtszaak aan tegen het programma. Hij meende fout te zijn geparafraseerd. De rechtbank oordeelt dat de parafrasering ‘gebrekkig’ is. 

Op 23 februari stelde de presentatrice van ‘Buitenhof’ de volgende vraag aan een Senaatslid: “Uw voormalige partijgenoot Thierry Baudet […] baarde nogal opzien […] door te zeggen dat hij denkt dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen voor Afrikaanse immigranten.” In deze vraag komen duidelijk drie termen naar voren: ‘blank’, ‘ras’ en ‘vervanging’. Baudet spande omwille van deze uitspraak een rechtszaak aan.

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Termen niet gebruikt

Volgens Baudet heeft hij nooit de termen gebruikt die de presentatrice aandraagt. Zodoende meent de politicus dat zijn goede naam is aangetast. De presentatrice verwijst naar een debat in het Nederlandse parlement. Hierin zei Baudet onder andere dat de Europese Unie een staat in wording was. Daarnaast sprak hij over het gebruik van immigranten om nationale staten te verzwakken. 

De rechter oordeelt dat de presentatrice ‘gebrekkig’ heeft geparafraseerd. Desondanks is de rechter niet van mening dat  Baudet hiermee als racist is weggezet. De uitspraak van de presentatrice valt binnen de vrijheid van meningsuiting, aldus de rechter. Bovendien stelt de rechter dat Baudet zich moet laten welgevallen als politicus.

De advocaat van Baudet zei tijdens het proces het volgende: “Er is gelogen. Er is keihard gelogen.” Volgens de advocaat is de parafrasering schadelijk voor de partij (Forum voor Democratie). Tevens zou de foutieve parafrasering mede hebben geleid tot bedreigingen.

(Artikel gaat verder onder de tweet)

De omroep (VPRO) waarvan Buitenhof onderdeel is reageert tevreden op de uitspraak van de rechter. Baudet reageert zelf kort op Twitter. Hierin nodigt hij de VPRO uit om hun excuses aan te bieden. Verder doet hij geen beklag over de uitspraak van de rechter.