IS-weduwen Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (27) zijn door een Turkse rechtbank vrijgesproken. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het duo wacht nu op een uitwijzing naar België, waar hen een gevangenisstraf te wachten staat.

Einde november 2019 werden Wielandt en Abouallal opgepakt in Turkije na een ontsnapping uit het gevangeniskamp Ain Issa in het noorden van Syrië. De twee stonden internationaal geseind na een veroordeling in ons land. De Turkse autoriteiten stelden echter geen strafbare feiten vast in hoofde van de twee IS-vrouwen. Een Turkse rechtbank sprak hen vrij. Momenteel zouden ze verblijven in een vluchtelingenkamp.

5 jaar gevangenisstraf

Het doel van de twee was steeds om met hun zes kinderen terug te keren naar België. Vier van die kinderen zijn intussen al overgebracht naar België. Eens Wielandt en Abouallal terug in het land zijn, staat hen een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 8.000 euro te wachten. Vermoedelijk zal het federaal parket nu hun overlevering voorbereiden.

Die terugkeer kan echter nog een hele tijd op zich laten wachten. De reisbeperkingen omwille van het coronavirus kunnen nog weken of maanden van kracht zijn.

Het verhaal van Wielandt en Abouallal begint al in 2013. Toen trokken ze samen met hun mannen naar het front in Syrië om te vechten aan de zijde van IS. Toen hun mannen omgekomen waren, smeekten ze om terug te mogen komen. Niet veel later vertrokken ze, samen met hun pasgeboren kinderen, terug naar Syrië.

Lees meer:

Twee Belgische IS-vrouwen opgepakt in Turkije

Antwerpse IS-vrouwen krijgen 5 jaar cel