Bij een raketaanval op de militaire basis van Taji in Irak zijn twee Amerikaanse militairen en een Brit omgekomen. Er vielen minstens twaalf gewonden. Vermoedelijk is de aanval het werk van aan Iran gelieerde sjiitische milities.

Twee Amerikaanse militairen en een Britse soldaat kwamen om het leven bij een raketaanval op de militaire basis van Taji, ten noorden van de Irakese hoofdstad Bagdad. De basis werd geraakt door zo’n 18 Katjoesja-raketten. Er vielen minstens twaalf gewonden. Gezien de ernst van de verwondingen zou het dodental nog kunnen oplopen.

22ste raketaanval sinds oktober 2019

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Britse collega Dominic Raab hebben gezworen de daders “verantwoordelijk te houden”. Naar alle waarschijnlijkheid zitten aan Iran gelieerde sjiitische milities – zoals Kata’ib Hezbollah – achter de aanval. Het is de 22ste raketaanval op Amerikaanse doelwitten in Irak sinds oktober 2019. 

In januari liepen de spanningen in de regio hoog op toen de Verenigde Staten, na een reeks raketaanvallen op Amerikaanse doelen en een bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad, de Iraanse generaal Qassem Soleimani doodden. Soleimani speelde een grote rol in het organiseren van de pro-Iraanse sjiitische milities in de regio.

Enkele uren na de aanval werden Iraanse doelen in het oosten van Syrië aangevallen door straaljagers. De Verenigde Staten ontkennen vooralsnog dat zij een vergeldingsaanval hebben uitgevoerd.