Het officieel Turks nieuwsagentschap ‘Anadolu‘ heeft een veelzeggende fout gemaakt in haar verslaggeving over het conflict in Syrië. Bij een montage waarin ze “de gematigde Syrische oppositie” in beeld bracht, waren er duidelijk enkele soldaten met IS-symbolen te zien. Hiermee bevestigde de zender ongewild dat Turkije effectief extremisten steunt. Dat meldt Arab News.

De Turkse regering wordt er al langer van verdacht samen te werken met terroristen. Ook hun officieel beleid is veel meer gericht tegen de Koerden dan tegen de terroristen van de Islamitische Staat. Zo konden heel wat jihadi’s zonder al te veel problemen door Turkije reizen om te vechten tegen het vijandige regime in Syrië. Frans president Macron verweet Erdogan begin december 2019 nog van samen te werken met IS-gelieerde groepen. 

Een Turkse overheidszender heeft dat nu onbewust nog eens onderstreept. Op haar officiële sociale mediaprofiel plaatste het een video van een zogenaamde “gematigde fractie” van de Syrische oppositie, maar het was duidelijk dat het hier om IS-strijders ging. Enkele soldaten dragen armbanden met het logo van de Islamitische Staat. Het filmpje was getiteld “gematigde oppositie heroverde de strategisch belangrijke stad Saraqib in Idlib. De beelden van de extremisten zorgden er echter voor dat de zender alles snel weghaalde. Later brachten ze de reportage opnieuw, maar zonder het bewuste stukje.

"gematigde rebellen"
“gematigde rebellen” met IS-insignia