Turkse parlementairen op de vuist na kritiek op oorlog in Syrië

0
2752

Tientallen Turkse parlementairen zijn woensdag met elkaar op de vuist gegaan, nadat een oppositielid president Recep Tayyip Erdogan (AKP) ervan verweet geen respect te hebben voor Turkse soldaten die in Syrië zijn omgekomen.

Engin Özkoç van de kemalistische CHP noemde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) “oneervol, onwaardig, laag en verraderlijk”. Özkoç beschuldigde Erdogan ervan Turkse zonen naar het front te sturen, terwijl diens eigen kinderen de dienstplicht omzeild zouden hebben. Eerder had Erdogan leden van de oppositie zelf “oneervol, onwaardig, laag en verraderlijk” genoemd, omdat zij vragen hadden bij de Turkse invasie van Syrië.

Minstens 59 Turkse doden in Syrië

De wederzijdse verwijten mondden uiteindelijk uit op een vechtpartij in het Turkse parlement. Sommige parlementsleden klommen daarbij op bureaus. Anderen probeerden tussenbeide te komen om de gemoederen te bedaren. De uitlatingen van Özkoç kunnen nog een staartje krijgen. Mogelijk wordt hij vervolgd wegens het ‘beledigen van de president’.

Sinds het begin van de Turkse inval in de Syrische provincie Idlib – waarbij het Turkse leger aan de kant van jihadisten vecht – zijn volgens officiële cijfers minstens 59 Turkse militairen omgekomen. Het werkelijke aantal ligt mogelijk nog hoger. Bij één Russische luchtaanval kwamen minstens 34 Turkse soldaten om.

Assad: “Waarom moeten Turkse burgers in Syrië sterven?”

De Syrische president Bashar al-Assad richtte zich deze week zelf tot de Turken. “We praten over Turken als ons broedervolk”, zei al-Assad in een interview met de Russische televisie. “Ik vraag het Turkse volk: wat is jullie probleem met Syrië? Wat is het probleem waarvoor Turkse burgers moeten sterven?”