De Turkse gemeenschap reageert boos op de videoboodschap van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). De Genkse politica vroeg daarin aan Turkse Limburgers om de maatregelen rond corona na te leven, nadat bleek dat meer dan de helft van de patiënten in Genkse ziekenhuizen van Turkse origine is. “Een bepaalde doelgroep met de vinger wijzen is nu totaal niet aan de orde”, klinkt het. 

Gisteren bleek dat in Genkse ziekenhuizen meer dan de helft van de opgenomen coronapatiënten Turkse roots heeft. “De dokters zijn radeloos, ze weten zich geen raad en zijn in shock”, aldus de Genkse Zuhal Demir in een videoboodschap op Facebook. “Ze vragen zich af of de quarantainemaatregelen wel worden nageleefd.” Demir riep de Turkse gemeenschap dan ook op om dat te doen. 

“Doelgroep met de vinger wijzen is nu totaal niet aan de orde”

Maar de Turkse gemeenschap is op zijn tenen getrapt en reageert boos op die oproep van Demir. “Een bepaalde doelgroep met de vinger wijzen is nu totaal niet aan de orde”, aldus Maasmechels schepen Mustafa Uzun (CD&V). “Gaan we nu alle afkomsten tellen en zo groepen aan de schandpaal nagelen? Dan kan je ook over de mensen beginnen die op skiverlof gingen en het virus hebben meebracht. Dat hoort niet.”

Ex-schepen Ali Caglar (CD&V) uit Genk sluit zich aan bij Mustafa. “Het moet niet gaan over een bepaalde groep mensen, maar over ons allemaal.” Toch geeft hij ook toe dat de Turkse manier van leven misschien wel een rol speelt. “In de Turkse gemeenschap zie je dan ook dat de familiebanden anders zijn. De manier waarop we elkaar begroeten verschilt. We kussen, knuffelen en schudden elkaars handen. Dat kan dus een rol gespeeld hebben.