De Griekse overheid heeft opmerkelijke beelden vrijgegeven. In de beelden is te zien hoe een Turkse gepantserde wagen een hek aan de grens sloopt, zodat illegalen Europa binnen zouden kunnen dringen. Saillant detail: het voertuig werd betaald met Europese subsidies. Dat brengt Ekathimerini.com

De Griekse overheid gaf de beelden vrij, samen met een verklaring: “Deze video toont een Turks pantservoertuig dat de grens moet bewaken en met een touw een hek aan de grens neerhaalt… . Dit is een HIZAR/ATES-voertuig dat over de nodige instrumenten beschikt om bij dag en nacht de grens te surveilleren. Turkije kreeg deze voertuigen tussen mei en augustus 2019, in een programma dat voor 75% gesubsidieerd werd met Europese middelen…

Turkse chantage

Vorige week besloot Turks president Recep Tayyip Erdogan (AKP) om de overeenkomst betreffende migranten tussen de EU en Turkije eenzijdig op te blazen. Hierdoor heerst nu veel chaos aan de Turks-Griekse grens. Griekenland beschuldigde eerder al Turkije ervan om mensen doelbewust illegaal Europa binnen te brengen, en nu is er voor het eerst bewijs van. 

Het openzetten van de grenzen wordt gezien als een chantagemiddel door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de EU onder druk te zetten en hem te steunen bij zijn militair avontuur in Syrië. Turkije steunt er al jaren rebellen tegen het Syrisch regime. Ook jihadisten en islamisten krijgen steun vanuit Ankara. Turkije zou ook transport voorzien voor migranten naar de Griekse grens. De Turkse politie zou zelfs traangas naar de Grieken hebben afgevuurd. Dat laatste ontkennen ze zelfs niet, maar ze beweren dat het een reactie was op Grieks traangas.