De Turkse beslissing om de grenzen open te zetten richting Europa zorgt voor heel wat problemen aan Griekse kant. Een ongeziene stroom van mensen stroomt richting de Helleense Republiek, in de hoop op een beter leven in Europa. Dat land kiest er deze keer echter voor om niet toe te geven aan de chantage en houdt de grenzen dicht. Ze sturen de migranten terug, maar dat probeert Turkije nu te verhinderen. Dat meldt HLN.

Griekenland kampt met een ongeziene crisis aan de grens en moest onlangs de noodtoestand uitroepen. Het land kan de toestroom niet aan en de bevolking heeft er meer dan genoeg van. Het houdt de grenzen op alle mogelijke manieren dicht. Er waren ook berichten van een neergeschoten man die illegaal probeerde binnen te dringen, maar dat wordt nu formeel ontkent door de Griekse regering. “De Turken fabriceren fake news gericht tegen de Griekse overheid. … Er is geen incident waarbij er geschoten werd.” zo sprak de woordvoerder van de Griekse regering gisteren nog.

De situatie is een bedreiging voor de nationale veiligheid en de asielprocedure werd voor een maand bevroren. Migranten worden terug over de grens met Turkije gezet. Men denkt dat de druk aan de grens georganiseerd is. De meerderheid van asielzoekers zouden Afghanen zijn die met bussen, minibusjes, auto’s en taxi’s aangebracht zijn geweest. Ook getuigen sommigen onder hen dat ze door de Turkse overheid naar Griekenland gestuurd zijn. Rusland van zijn kant geeft aan dat er van de vermeende humanitaire crisis in Idlib geen sprake is.

Anti-pushback

Dit onderschrijft dat de Turkse zet eerder een chantagemiddel is ten aanzien van de EU. Nochtans staat de Turkse – door de overheid aangestuurde – media vol van de morele verontwaardiging over de zogezegd immorele asielpolitiek van Griekenland.
De Turkse minister van Binnenlandse zaken Süleyman Soylu maakte van zijn kant vandaag bekend dat Turkije 1.000 speciale politieagenten zal inzetten om de Griekse ‘push backs’ tegen te gaan. Hij gaf ook mee dat zijn land een rechtszaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal beginnen over de behandeling van migranten door Griekenland. De EU is volgens hem eveneens in gebreke gebleven.

Volgens Soylu hebben de afgelopen week minstens 135.000 mensen de grens naar Griekenland overgestoken. De woordvoerder van president Erdogan, Ibrahim Kalin, verweet de EU geen oplossingen naar voor te dragen. Hij ziet ook een dubbele standaard bij de hulp die EU-lidstaat Griekenland aangeboden krijgt en de excuses die men inroept tegen Turkije.