Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft in een toespraak uitgehaald naar Griekenland, die hij vergelijkt met “nazi’s”. Daarnaast benadrukte Erdogan nogmaals dat Turkije haar grenzen met de Europese Unie zal openhouden, totdat de EU aan alle Turkse eisen voldoet. Dat meldt Belga

In 2016 bereikten Turkije en de Europese Unie een akkoord over de bewaking van de Europese buitengrenzen. In ruil voor miljarden euro’s financiële steun en ook technische ondersteuning zou Turkije ervoor zorgden dat de populaire migratieroute via Turkije en Griekenland drooggelegd zou worden. Tot op dat moment was dat de populairste migratieroute voor migranten uit het Midden-Oosten. 

“Nazi’s”

Vorige week besloot Turks president Recep Tayyip Erdogan echter om die deal eenzijdig op te blazen. Erdogan kondigde aan dat hij “de poorten naar Europa” had opengezet, waardoor op enkele dagen tijd al tienduizenden migranten ons continent binnen stroomden. Griekenland probeert die instroom tegen te gaan en de Europese Unie probeerde Erdogan te overtuigen de grenzen opnieuw te sluiten, maar dat lijkt Erdogan niet zomaar te willen doen. 

“Tot de EU aan al onze eisen omtrent vrij verkeer van goederen en personen voldoet en betere financiële hulp aanbiedt, houden wij de grenzen open”, zei Erdogan opnieuw tijdens een toespraak, na zijn bezoek in Brussel.

Erdogan richtte zich ook opnieuw tot Griekenland. Bij een vorige toespraak riep hij Griekenland op om de poorten gewoon te openen en de migranten te laten doorstromen naar andere Europese landen, maar daar gaf Griekenland geen gehoor aan. Zij proberen met man en macht om de migranten aan de grens tegen te houden, wat Erdogan doet denken aan de Tweede Wereldoorlog. “Er is geen verschil tussen wat de nazi’s deden en hoe de Grieken aan de grens handelen”, aldus Erdogan.