Turkije en Rusland zijn het eens geworden over een staakt-het-vuren in de Syrische provincie Idlib. Dat maakten de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan donderdag in Moskou bekend. Het staakt-het-vuren is vooral een overwinning voor Rusland en de Syrische regering, die het onlangs heroverde gebied mag houden en mogelijk nieuwe terreinwinst boekt zonder een schot te lossen. Erdogan blijft daarentegen met lege handen achter. Hoewel de laatste maand tientallen Turkse militairen omkwamen, moest de Turkse president het merendeel van eisen inslikken.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bezocht de Russische president Vladimir Poetin donderdag in Moskou om een staakt-het-vuren in de Syrische provincie Idlib te onderhandelen. Beide landen steunen verschillende kampen in het Syrische conflict. Rusland steunt de Syrische president Bashar al-Assad en Turkije steunt verschillende rebellengroepen, waaronder jihadisten en islamisten. De afgelopen maand escaleerden de gevechten in Idlib. Bij die escalatie kwamen minstens 60 Turkse soldaten om.

Winst voor Russen en Syrië, weinig lekkers voor Erdogan

Na urenlange onderhandelingen kwamen Erdogan en Poetin overeen om een corridor op te zetten langs de M4-snelweg in Idlib. Gezamenlijke Turks-Russische patrouilles zouden van start gaan vanaf 15 maart. In feite boeken de Russen en de Syrische regering op die manier aan terreinwinst.

Daarnaast blijven een zevental Turkse militaire basissen omsingeld door het Syrische regeringsleger. De gebieden het Syrische regeringsleger de laatste maanden heroverde blijven in handen van de Syrische regering. Erdogan heeft de laatste maanden nochtans herhaaldelijk een terugtrekking geëist. Hij had aanvankelijk gezworen dat hij de Syrische terreinwinst zou terugdraaien en een eind zou maken aan de belegering van de Turkse basissen. Daarvan kwam uiteindelijk niets in huis.

Het is nog maar de vraag hoelang het staakt-het-vuren zal standhouden. Verschillende akkoorden om het geweld in Idlib te beteugelen zijn de laatste jaren al ingestort.