Mahmut Öz, de man achter de mislukte levering van vijf miljoen mondmaskers vanuit Turkije, wil een schadevergoeding van ons land. Dat meldt Gazet van Antwerpen. De man werd opgepakt en beschuldigd van oplichting, maar vecht nu terug. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), die te laat betaald zou hebben. 

Door de uitbraak van het coronavirus heerst overal ter wereld een tekort aan mondmaskers, ook in ons land. Toen vorige week bleek dat in onze ziekenhuizen de mondmaskers op raakten, werd door de regering in allerijl gezocht naar een oplossing. Ze kwamen terecht bij Mahmut Öz, voormalig partijgenoot van De Block en eigenaar van de firma M.O.s.s.A. Hij zou zorgen voor een levering van 5 miljoen mondmaskers uit Turkije. 

Fout De Block? 

Die levering kwam er echter nooit. Volgens minister De Block werd ons land opgelicht door de Turkse firma die voor de levering zou zorgen. Er werd klacht ingediend tegen Mahmut Öz en de man werd opgepakt, onterecht volgens hem. Via zijn advocaten vecht de man terug en brengt hij een totaal andere versie van de feiten. “Die klacht wegens oplichting is gewoon vals”, klinkt het. 

Volgens Mahmut Öz ligt de schuld van de mislukte levering bij de FOD Volksgezondheid en minister Maggie De Block. “Als zij op tijd had betaald, had ik de mondmaskers op tijd kunnen leveren.” Mahmut Öz heeft besloten het er niet bij te laten. Hij eist een schadevergoeding en excuses van minister De Block. 

Zijn advocaat Walter Damen komt naar buiten met zijn versie van de feiten. “Volksgezondheid betaalde op woensdag 11 maart 3,5 miljoen euro aan mijn cliënt”, zegt Damen. “Dat gebeurde per gewone overschrijving, waardoor zaakvoerder Mahmut Öz het geld pas donderdagmiddag op zijn rekening kreeg en kon doorstorten naar de leverancier in Turkije. Meneer Öz waarschuwde Volksgezondheid op donderdag 12 maart al voor de gevolgen van die trage betaling. Tijdens het volgende weekend moesten er geen mondmaskers verwacht worden.”

De mondmaskers kwamen er dus uiteindelijk nooit en ons land heeft via andere leveranciers mondmaskers aangekocht.