De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) laat alle passagiersreizen uit het Europese vasteland voor dertig dagen opschorten. Trump hoopt op die manier het aantal Amerikaanse besmettingen met het coronavirus in te perken.

“De Europese Unie heeft nagelaten om dezelfde voorzorgsmaatregelen te nemen en het reizen vanuit China en andere hotspots te beperken. Als gevolg daarvan werden een groot aantal nieuwe clusters in de Verenigde Staten gezaaid door reizigers uit Europa”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). “Na overleg […] heb ik besloten een aantal sterke maar noodzakelijke acties te ondernemen om de gezondheid en het welzijn van alle Amerikanen te beschermen.”

Wel nog reizen vanuit Verenigd Koninkrijk

Concreet geldt het verbod voor mensen die twee weken voor hun vertrek naar de Verenigde Staten in de Schengenzone zijn geweest. Het verbod is wel niet van toepassing op Amerikaanse burgers. Het verbod geldt ook niet voor reizigers uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Woensdag heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het coronavirus voor het eerst als ‘pandemie’ bestempeld. Tot nu toe zijn er 1.281 besmettingen en 37 sterfgevallen bekend in de Verenigde Staten. Ook zorgde het virus voor een ravage op de beurzen.