Bashir Mohamed Mahamoud, een belangrijke spilfiguur binnen de Somalische jihadistische terreurgroep Al-Shabaab, zou gedood zijn bij een Amerikaanse luchtaanval. Dat melden Somalische staatsmedia. De man zou het brein zijn geweest achter verschillende aanslagen in Somalië.

De aanval vond plaats op 22 februari. Inmiddels is duidelijk geworden dat één van de slachtoffers Mahamoud is. Hij wordt beschouwd als één van de leiders van Al-Shabaab en is verantwoordelijk voor meerdere dodelijke aanslagen in Somalië, onder meer op vestigingen van het leger. Op zijn hoofd stond een premie van 5 miljoen dollar.

Burgeroorlog

Volgens Somalische staatsmedia werd de aanval op Mahamoud uitgevoerd door de Verenigde Staten. Noch de Somalische overheid of Al-Shabaab zelf bevestigen het nieuws.

Somalië is sinds 1991 verwikkeld in een burgeroorlog. Er zijn verschillende jihadistische groeperingen actief in het Afrikaanse land. Al-Shabaab is veruit de bekendste. Het doel van de terreurgroep is het centrale gezag omverwerpen om de sharia in te voeren. Al-Shabaab viseert ook troepenmachten van de Afrikaanse Unie (AMISOM) die samen met de overheid trachten de vrede te bewaren.

Lees meer:

Zeker 70 doden na aanslag in Somalische hoofdstad Mogadishu

Meer dan 230 doden bij jihadistische aanslag in Somalië