Het coronavirus blijft voor onrust zorgen in de Islamitische Republiek van Iran. Hoewel de regering er alles aan doet om de zaak te minimaliseren, lijkt het regime, dat voornamelijk bestaat uit oude mannen, zelf zwaar getroffen. Vandaag raakte bekend dat de 71-jarige Mohammad Mirmohammadi, een verbindingsman tussen Ayatollah Ali Khamenei en het parlement, overleden is aan gevolgen van het coronavirus. Dat meldt Fox News.

De religieuze dictatuur lijkt effectief bestuurd te zijn door een corona-coalitie, want heel wat figuren uit de top van het land liepen het dodelijke virus op. Zo zijn vice-president Masoumeh Ebtekar en de vice-minister van volksgezondheid, Iraj Harirchi , al ziek door door COVID-19. Ook het Iraanse parlementslid Mahmoud Sadeghi liet weten besmet te zijn. Minstens zeven topfiguren zouden het virus hebben opgelopen. Vandaag betreurde het regime met Mohamma Mirmohammadi nu zijn eerste dode.

Volgens officiële cijfers zijn er in Iran 1501 besmettingen, waarvan 523 in de laatste 24 uur. Minstens 66 mensen overleden in Iran ten gevolge van het virus en de meeste zieken in het Midden-Oosten hebben een connectie met Iran. Ook een Amerikaan die ziek is heeft het virus in Iran opgelopen. De mortaliteit van het virus zou er 5,5% bedragen, wat een stuk hoger is dan in andere landen. Hierdoor bestaat het vermoeden dat de verspreiding van de ziekte veel hoger is dan het regime meegeeft. 

Onfrisse religieuze praktijken

Scholen en universiteiten blijven dicht, maar religieuze sites blijven open. Dit omdat gelovigen en het regime ervan overtuigd zijn dat de schrijnen en heilige sites net een helende werking hebben. Zo zijn er beelden opgedoken van mensen die met opzet likken aan de schrijnen, om te tonen dat ze niet bang zijn van het virus. Hun geloof in de helende kracht van de islam is sterker. Een Iraanse geestelijke uit de heilige stad Qom riep dan weer op om een etherische olie aan te brengen op de anus, zoals de islam zou voorschrijven.